Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią
Potrzebujesz barszczu białego w butelce? Wejdź na https://bit.ly/2YUps2e.
Obecnie coraz rzadziej zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co generuje pragnienie szybkiego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś podawanych zazwyczaj jako to większe danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeżeli osobiście przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to nadal stanowią one stałą pozycje na karcie dań restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie podawane w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek a barszcz biały – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Jeśli zapyta się Słowianina o białą zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób często nie widzi głównych różnic między tymi daniami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo barszcz biały gotuje się z zakwasu z mąki pszennej, żurek zaś – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej powinno się zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla osobiste preferencje i umiejętności kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, że do barszczu białego z reguły wkłada się więcej grzybów oraz warzyw. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej skomplikowane, bowiem w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 warianty:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– kwaśny, zawiesisty żur przygotowywany najczęściej z dużą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Zakwas na żurek i barszcz biały? Kupić czy zrobić na własną rękę?
Preparacja zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy jest łatwe, choć nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W internecie przeczytać można mnóstwo przepisów na zakwas, które warto przetestować. Stosując jednak samodzielnie przygotowany zakwas trzeba zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli chętka np. na żurek zaatakuje was niespodzianie, można sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przyrządzimy wyśmienity biały barszcz i żurek staropolski czy też śląski.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]