Zakupy Żywność 

Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka

Jeśli chcesz zamówić kapustę kiszoną ekologiczną, powinieneś odwiedzić tę stronę.

Specyficzny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często kładzie ją na talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kiszona to niesłychanie zdrowa żywność.

Kwaszona kapusta – czemu powinno się jeść?

Kapusta kwaszona, albo kiszona, bowiem tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne magazynowanie strawy. Cienko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie niezbędne witaminy czy składniki odżywcze, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A warto zaznaczyć, że w kapuście kwaszonej jest wiele substancji niezbędnych dla prawidłowego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, witaminy A, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B3, B6, B12). Dodatkowo, kapusta kiszona to źródło między innymi błonnika pokarmowego, wapnia i magnezu. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, w związku z tym rekomenduje się jego konsumpcję osobom na diecie.

Kwaśnica, kapuśniak, bigos – nie zaistniałyby bez kwaszonej kapusty

Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się zarówno w przystawkach do potraw, jak i jako podstawowy ich składnik. Nieprzetworzoną przeważnie spożywa się ją jako surówkę z cebulą oraz marchewką, która współgra z daniami z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również produkt, który doskonale komponuje się z grzybami i mięsem, stąd robi się z niej farsz do łazanek, pasztecików i pierogów. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby najlepsze polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak albo bigos.

Właściwie każdy kucharz posiada swój sposób na kapustę kiszoną, aczkolwiek dzisiaj nieczęsto przygotowuje się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na zimę. Kapustę kwaszoną w większych i małych pojemniczkach bez trudu dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją przez internet. Wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Zobacz również