Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty
Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który rozpoczął się w XX wieku, artykuły konsumowane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej nasycać licznymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak wraz z dojrzewającym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać skutki dla ich samopoczucia, ostatnio coraz częściej szukają oni artykułów wytworzonych z ekologicznej żywności.
Plusy żywności ekologicznej
Żeby konkretny wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wyprodukowane muszą uzyskać konkretne certyfikaty nadawane przez upoważnione do tego laboratoria. Główną jednak cechą spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, iż użyte do ich przygotowania owoce oraz warzywa kultywowano według wszelkich reguł rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych nawozów ani środków protekcji roślin, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które również są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy powodują odkwaszenie gleby lub zanieczyszczają wody gruntowe, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nieraz skutkują śmiercią pożytecznych pszczół. Tymczasem w efekcie ekologicznej uprawy rośliny cechują się niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, iż mniej tych szkodliwych substancji dostanie się do organizmu ich konsumentów.
Zamawiasz żywność eko? Czytaj dokładnie informacje na etykiecie
Przetwory eko są poddawane ciągłemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym również w czasie magazynowania oraz transportu. Co istotne, jeżeli przetwór spełnia wymogi, jego wytwórca oprócz standardowych informacji między innymi o możliwych alergenach, dacie trwałości, temperaturze przechowywania i wadze netto, miejscu produkcji składników, musi także bezwzględnie podać numer ID organu kontrolnego ten artykuł oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdy tworzące w kształt listka. Poszukując ekologicznych przetworów powinno się więc czytać dokładnie etykiety produktów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy zamieścił on na stronie informację o posiadanych certyfikatach.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]