Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?
Chcesz kupić sól himalajską? Skieruj się na ten adres.
Sól to związek chemiczny konieczny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie cechy ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu należy wykorzystywać je w gastronomii?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak potraw. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo cennych minerałów oraz pierwiastków, takich jak cynk, potas czy wapń, a równocześnie nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło cynku, potasu i wapnia
Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi wspaniały do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem potasu, wapnia czy cynku, innymi słowy pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, toteż nie traci swoich właściwości i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]