Oświata Żywność 

Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty

Samodzielne przygotowanie dań we własnym domu ma sporo zalet. Główną z nich jest głównie oszczędność pieniędzy – stołowanie się w domu jest zazwyczaj znacznie tańsze niż częste korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Duma płynąca z ugotowania posiłku osobiście jest równie istotna – szczególnie, gdy częstujemy nim rodzinę lub przyjaciół. Nie można nie napomknąć też o tym, iż gotując osobiście wiemy, co kładziemy na stół, a to jest niezwykle istotne w przypadku osób pozostających na diecie bądź wykluczających z menu pewne składniki – na przykład węglowodany, produkty odzwierzęce bądź laktozę. Wymaga…

Więcej
Zakupy Żywność 

Czy można kupić kapsułki kompatybilne z Nespresso?

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu stopniowo zdobywały kolejnych zwolenników. Obecnie jest to marka znana na całym świecie, a urządzenia z tym systemem produkuje wiele popularnych firm. Czy są w sprzedaży kapsułki kompatybilne z Nespresso? Decydując się na zakup ekspresu działającego na systemie Nespresso, wiele osób zastanawia się, czy będzie ograniczona wyłącznie do używania kapsułek do kawy od jednego producenta. Nic bardziej mylnego. Patent na ten typ kapsułek wygasł 2012 r.…

Więcej
Zakupy Żywność 

Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Kiszonki są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański specjał, sporadycznie przygotowywany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszone przetwory z warzyw znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych Według historyków metoda konserwowania żywności poprzez ich przechowywanie w solance, w soli bądź w occie, wykorzystywana jest przez ludzi od ponad 4 tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z rejonu…

Więcej
Zakupy Żywność 

Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który rozpoczął się w XX wieku, artykuły konsumowane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej nasycać licznymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak wraz z dojrzewającym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać skutki dla ich samopoczucia, ostatnio coraz częściej szukają oni artykułów wytworzonych z ekologicznej żywności. Plusy żywności ekologicznej Żeby konkretny wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wyprodukowane muszą uzyskać konkretne certyfikaty…

Więcej
Zakupy Żywność 

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Obecnie coraz rzadziej zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co generuje pragnienie szybkiego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś podawanych zazwyczaj jako to większe danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeżeli osobiście przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to nadal stanowią one stałą pozycje na karcie dań restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie podawane w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia. Żurek a barszcz biały – Zakwas na…

Więcej
Zakupy Żywność 

Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka

Specyficzny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często kładzie ją na talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kiszona to niesłychanie zdrowa żywność. Kwaszona kapusta – czemu powinno się jeść? Kapusta kwaszona, albo kiszona, bowiem tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne magazynowanie strawy. Cienko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś…

Więcej
Zakupy Żywność 

Kompatybilne kapsułki Tchibo Cafissimo i ich rodzaje

Metoda zaparzania kawa w kapsułkach jest znana od końca lat 70-tych i pomału pozyskiwała sobie tysiące sympatyków. Ten wygodny system umożliwia przyrządzanie kawy wysokiej jakości w niesłychanie nieskomplikowany sposób – wystarczy dolać wodę do pojemnika w ekspresie, włożyć kapsułkę z kawą do wskazanego zasobnika i zaledwie po kilkunastu sekundach można cieszyć się świeżo parzonym napojem. Czy można kupić zamienniki kapsułek do ekspresu Tchibo Cafissimo? Istnieje kilka systemów parzenia kawy w kapsułach. Jednym z cieszących się największą popularnością na świecie jest ten należący do niemieckiego koncernu Tchibo. Kapsułki do ekspresów Tchibo…

Więcej
Oświata Żywność 

Kurs kulinarny – warsztaty nie tylko dla amatorów

Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to znakomita droga do zdobycia dodatkowych umiejętności – poznanie tajników najrozmaitszych receptur i dobrych technik produkcyjnych lub po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto zapisać się na warsztaty kulinarne? Kurs kulinarny – poznaj tajemnice technik gotowania Wprawy w gotowaniu nie zdobywa się w krótkim czasie – prawdziwy mistrz potrzebuje lat, żeby nauczyć się zawiłych przepisów i poszerzać swoje kwalifikacje. Jeżeli pragniesz naśladować najlepszych, zgłoś się na kursy kulinarne i skorzystaj z wiedzy zawodowych szefów kuchni, którzy poznali tajniki technik gotowania, a…

Więcej
Zakupy Żywność 

Najdroższa kawa świata

Za najdroższą kawę na świecie uchodzi Kopi Luwak, ale kaw o zawrotnych cenach jest więcej, a Kopi Luwak wcale nie jest wśród nich najdroższa, choć zapewne jest najbardziej kontrowersyjna. W tym artykule przedstawiamy kilka najdroższych kaw świata. Kopi Luwak – najbardziej kontrowersyjna kawa świata 700 dolarów za kilogram – tak wysoko może sięgać cena Kopi Luwak. Wynika ona ze specyfiki produkcji kawy, ponieważ wytwarza się ją z ziaren przetrawionych przez łaskuny. Łaskuny to żerujące w nocy zwierzęta wielkości kota, które odżywiają się głównie owocami, między innymi owocami kawowca. Kiedyś uważane…

Więcej
Żywność 

Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Czy warto ją pić?

Wymyślona w USA „kawa kuloodporna”, czyli bulletproof coffee, to jeden z wielu dietetycznych trendów, który pojawił się w ostatnich latach. Również w Polsce kawa z masłem przewija się przez media społecznościowe – zarówno zwykłych ludzi, jak i gwiazd. Wyjaśniamy, czy warto pić bulletproof coffee, a także jak ją przyrządzić. Skąd wzięła się bulletproof coffee? Bulletproof coffee została wymyślona przez Dave’a Aspreya- blogera, przedsiębiorcę, multimilionera i jednego z twórców biohackingu, czyli wykorzystywania osiągnięć nauki do poprawy własnego zdrowia, wyników sportowych itp. W 2004 roku Asprey odwiedził Tybet, gdzie miał okazję skosztować…

Więcej